Dünyada Uzaktan Eğitim Durumu ve Bazı Etkileri

Dünyada uzaktan eğitim son yılların en köklü değişim örneklerinden biridir. Aslında küresel çapta yıllar içerisinde hayata geçirilebilecek

Dünyada uzaktan eğitim son yılların en köklü değişim örneklerinden biridir. Aslında  küresel çapta yıllar içerisinde hayata geçirilebilecek olan bu eğitim modeli zorunlu sebeplere ani bir biçimde oluştu. Pandemi sürecinde izole bir hayat sürdürme zorunluğu birçok uygulamayı beraberinde getirdi. Eğitimin aksamaması için de global olarak uzaktan eğitim uygulamasına geçildi.

Dünyada uzaktan eğitim uygulamaları ilk aylarda uygulanması kolay bir halde olmasa da bugün itibarıyla son derece nitelikli bir hal almıştır. Elbette ülkeler bazında ele alındığında her ülkenin uzaktan eğitimde başarı elde ettiğini söylemek mümkün olmayabilir. Yetkin bir teknolojik donanım ile hazırlıkların eksiksiz planlanması uzaktan eğitiminde başarılı bir uygulama olmasını sağlamıştır. Ayrıca uzaktan eğitim süreçlerine hazırlık yapmak bir maliyet ve gelişmiş ülke standartları gerektirdiği için ekonomisi iyi olmayan ülkelerde ne yazık ki dramatik durumlar oluşturmaktadır.

Global Çapta Uzaktan Eğitim


Dünyada uzaktan eğitim etkisi ve organize olunması konuşulmaya devam ederken istatistiki verilere göre tam bir başarı sağlanması yılları alabilir. Ancak online eğitime aşina olan eğitmenler için durum böyle değildir. Çünkü uzaktan eğitimin avantajları iyiden iyiye fark edilirken bunun aslında ne denli mantıklı bir sistem olduğu da anlaşılmaktadır. Dünyada uzaktan eğitim yansımaları; yaş grupları, sınıftaki öğrenci sayısı ve ders türüne göre farklı şekillerde değerlendirilebilir.

Okulların kapalı olduğu dönemlerde de eğitim hakkını kullanmak her öğrencinin hakkıdır. Fakat fırsat eşitsizliği eğitimde de kendini gösterdiğinden sekteye uğramalar söz konusu olmuştur. Öğrenmeye devam edebilmek için gereken teknolojik yapı ve maddi yeterlilik her ülkede aynı ölçüde değildir. Bu nedenle bir kesim mükemmel bir eğitim alırken diğeri eğitime ulaşamadığından uzaktan eğitim yankıları yıllar boyu sürecek demektir.

Dünyada Uzaktan Eğitimin Etkileri


İlk olarak 1728 yılında denemeleri yapılan uzaktan eğitim şekli o zamanlar farklı usullere dayanmıştır. Boston gazetesinde "Steno Dersleri" olarak başlatılan uygulama 1833 yılında İsveç Üniversitesi’nde kızlar için "Mektupla Kompozisyon Dersleri" olarak verilmiştir. Uzaktan eğitim sisteminin temellerinin o yıllarda atıldığını söylemek son derece doğru olur.

Günümüzde salgının giderek yayılması global olarak uzaktan eğitime geçilmesine sebep olmuştur.  Tarihte de çeşitli örnekleri bulunan global salgın, bu yüzyıl insanının ilk kez deneyimlediği bir şey olduğu için dünyada uzaktan eğitim konusunda yeterli çalışmalar yapılmamıştı. Ancak buna rağmen hızlı bir organize çalışmalarla dijital donanım sağlanıp uzaktan eğitime geçiş yapılabilmiştir. Teknolojik materyallere ulaşımı olan öğretmen ve öğrenciler için iş daha kolay ilerlemektedir. Ama imkanı kısıtlı olan kişiler ya da ülkeler bu haklardan yararlanmakta zorluk yaşamaktadırlar. Dünyada uzaktan eğitim şekli gelecek zamanlarda güncellenip çok daha konforlu bir alan haline gelecektir.

Yeni Dünya Düzeninde Uzaktan Eğitimi Avantaja Çevirmek


Yeni dünya düzeninin sıkça gündeme gelmesi zaten gelmekte olan mutlak gerçeği dile getirmektedir. Evden çalışma, evden eğitim, evden alışveriş gibi birçok değişim özellikle pandemi döneminde hayatlarımıza daha da girmiştir. Dünyada uzaktan eğitim milyarlarca insanın eş zamanlı olarak faydalandığı sistematik bir düzendir. Bu birtakım zorlukları beraberinde getirse de henüz yeni olan her şeyin ilk etapta alışma süreci olduğunu kabul etmek gerek. Yani belli bir düzen oluşturmak için gereken tek şey zamandır.

Uzaktan eğitim; ulaşım, yemek, üniforma, okul hazırlığı gibi birçok teferruatı ortadan kaldırmıştır. Aynı zamanda, zamandan da tasarruf sağlayarak herkesin bulunduğu yerde derse bağlanabilme imkanını eşit olarak sunmuştur. Tabi ki buradaki eşitlik teknolojik aygıtlara erişimi olan kişiler için geçerlidir. Dünyada uzaktan eğitim ve online derslerin yaygınlaşması birtakım eğitim araçlarının da kullanımını arttırmıştır. Edubook’ta web 2.0 araçları ile k8, k12 ya da üniversite seviyelerinde eğitim materyalleri oluşturup videolar yükleyebilirsiniz. Ücretsiz kaydınızı yaptırıp Edubook avantajlarından yararlanmaya şimdi başlayın.

Dünyada ve ülkemizdeki uzaktan eğitim istatistik verileri için kaynak: https://uni.cf/3wFmidW

İlgili Yazı Eğitim 5.0 Nedir?

İlgili Yazı Online Derste Oyun Önerileri

Dijital kütüphane, kaynakların tamamının internet ortamında sunulduğu ve bilgisayar ya da cep telefonuyla rahatlıkla tüm kaynaklara ulaşılabilen bir ağ ortamıdır. Büyük kütüphanelerin bazıları çok daha geniş kitlelere fayda sağlayabilmek adına kütüphanede yer alan kaynakları dijital ortama da açmıştır.

Dijital kütüphane, kaynakların tamamının internet ortamında sunulduğu ve bilgisayar ya da cep telefonuyla rahatlıkla tüm kaynaklara ulaşılabilen bir ağ ortamıdır.

Büyük kütüphanelerin bazıları çok daha geniş kitlelere fayda sağlayabilmek adına kütüphanede yer alan kaynakları dijital ortama da açmıştır. Bu durum tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yaygındır. Dijital kütüphanelerin çoğalmasıyla birlikte sosyal medyada dijital kütüphane nedir sorusu epey yaygın bir şekilde sorulmaya başlandı. Dijital kütüphaneler, fiziksel kütüphanelerin dijital ortama taşınmış halidir. Bu durumun pek çok avantajı vardır ve artık tüm dünyada kütüphaneler yavaş yavaş dijital ortama aktarılmaya başlanmaktadır. Bu sayede herkes her türlü kaynağa bulunduğu yerden erişebilmektedir.

Dijital kütüphanelerin insanlara sunduğu oldukça büyük faydalar da vardır. Bu faydalardan ilki zaman ve yer kavramının ortadan kaldırılmasıdır. İnsanlar nerede olurlarsa olsunlar ve saat kaç olursa olsun tüm kaynaklara dijital ortamdan erişebilmektedir. Bu durum da dijital kütüphanelerin bu kadar sevilmesinde ve kullanılmasındaki en büyük faktörlerden biridir. Dijital kütüphanelerin öğrenciler ve pek çok kişi tarafından kullanılmasının en büyük sebeplerinden bir diğeri de tüm kaynakların rahatlıkla bulunabilmesidir. Bazı durumlarda pek çok kişi kütüphanede saatlerce kaynak aramıştır, bu durum dijital kütüphanelerin gelişiyle birlikte rafa kaldırılıyor. Aranılan kaynaklar dijital kütüphanelerin arama bölümü sayesinde saniyeler içerisinde okuyucuyla buluşabiliyor.

Dijital Kütüphane Ne İşe Yarar?

Dijital kütüphaneyle birlikte fiziksel sınırların kalktığını söylemek mümkündür. Hiçbir sınır olmaksızın, açılış-kapanış saati olmaksızın istenilen kaynaklara 7/24 erişebilmek artık dijital kütüphaneler sayesinde mümkündür. Okuyucular kütüphaneye gitmek zorunda kalmadan istediği kaynağa rahatça ulaşabilir ve okuyabilir. Dijital kütüphaneler yalnızca bulunulan ülkedeki kişiler tarafından değil tüm dünya tarafından kullanılabilir. Dijital kütüphanelerin yaygınlaşmasıyla birlikte çok fazla dijital kütüphane ne işe yarar sorusu sorulmaya başlandı. Bunun en büyük cevabı ise fiziksel sınırların kalkmasıdır. Bugün Finlandiya’daki bir kişi Amerika’daki bir dijital kütüphaneye erişebildiği gibi Türkiye’deki bir kişi de tüm dünya ülkelerinde yayınlanan dijital kütüphanelere rahatlıkla erişebilir ve kaynakların tamamını istediği zaman okuyabilir. Bu sebeple dijital kütüphaneler oldukça yaygındır.

Dijital kütüphanelerin çoklu erişim sunması da oldukça mühimdir. Kütüphanelerde bir kitap doğal olarak yalnızca bir kişi tarafından okunabilirken çoklu erişim sayesinde dijital kütüphanelerde durum tam tersidir. Kitaplar aynı anda pek çok kişi tarafından okunabilmektedir. Bu sayede aynı kaynaktan aynı anda birden fazla okuyucunun yararlanması mümkün hale gelmiştir. Dijital kütüphanelerin bu denli yaygınlaşmasındaki en büyük avantajlardan biri de düşük masraflı olmasıdır. Konvansiyonel kütüphaneler kira, giderler ve bilimum masraflar sebebiyle oldukça büyük bir yük altındayken dijital kütüphanelerin yıllık giderleri son derece azdır. Bu sebeple pek çok kütüphane dijital kütüphane olarak hizmet vermeye başlamıştır. İlerleyen yıllarda bu kütüphanelerdeki sayının artması bekleniyor.

Neden Dijital Kütüphane Kullanılmalı?

Dijital kütüphane kullanmak için pek çok sebep vardır ancak bu sebepler arasından bazıları insanlar için oldukça önemlidir. Dijital kütüphane kullanma sebepleri, pek çok kişi için farklılık gösterse de insanların bazı sebeplerde ortak kümede buluştuğunu görebilmek mümkündür. Bunlardan ilki dijital kütüphanelerde hiçbir şekilde kaynak sıkıntısı yaşanmamasıdır. Klasik kütüphanelerde pek çok kişinin başına geldiği gibi okunmak istenen bazı kitaplar ve kaynaklar o an başkası tarafından ödünç alınmış olabilir. Bu tip durumlar dijital kütüphanelerde karşılaşılmayacak durumlardır. Aynı kaynağı birden fazla kişi aynı anda okuyabilir ve bu dijital kütüphanelerin tercih edilmesindeki en büyük sebepler arasında yer almaktadır.

Dijital kütüphane kullanımının bu denli yaygınlaşmasındaki bir diğer sebep de mesafelerin ortadan kalkmasıdır. Yalnızca herkesin elinde bulunan bir akıllı telefon ya da dizüstü bilgisayar sayesinde kütüphanelerin tüm kaynaklarına erişebilmek ve bu kaynakları sınırsız bir şekilde kullanabilmek okuyucular arasında büyük bir heyecana da vesile olmuştur. Bu sebeple pek çok okuyucu dijital kütüphaneleri deneyimlemeye başladı. Dijital kütüphanelerin kullanımının yaygın olmasındaki bir diğer etken de elbette ki kaynaklara istenilen zamanda ulaşılabilmesidir. Kaynaklar 7 gün 24 saat okuyucuların kullanabilmesi için açık durumdadır. Bu, konvansiyonel kütüphanelerde okuyucuların en sık dert yandığı durumlardan biridir. Bazı kütüphaneler gece de açıktır fakat bu kütüphaneler arasında çok yaygın olmadığı için kaynak bulma sıkıntısı yaşanabilmektedir.